Żelazo jako składnik hemoglobiny ma istotny wpływ na transport tlenu w naszym organizmie, stąd nazwa żelazo transporter tlenu. Bierze także udział w procesach przemiany materii i reakcjach immunologicznych.
Zapotrzebowanie dobowe osoby dorosłej na żelazo wynosi 1 miligram. Biorąc pod uwagę fakt, iż zostaje wchłonięte tylko 10 % przyjętego żelaza, zalecane są następujące dawki dla dorosłych i dzieci powyżej 10 lat - 12 miligramów dla mężczyzn i 18 miligramów dla kobiet. A dla kobiet w ciąży 25 mg i dla kobiet karmiących 22 miligramy. Jak wiadomo niedobór żelaza powoduje anemię, niedotlenienie organizmu, także może być groźny dla rozwoju płodu.
Żelazo występuje głównie w mięsie, produktach pełnoziarnistych, drożdżach piwnych, morelach. Dobrze jest spożywać warzywa i owoce jadalne, które na zewnątrz mają czerwone zabarwienie.
Żelazo najwięcej występuje w botwince, bobie, drobiu, krewetkach, kaszance, w pestkach dyni, wołowinie, małżach.
Na obrazku niżej przykład piękna natury - Nowa Zelandia oto Góra początkowo bez roślin, teraz już rosną na niej rośliny.
Podziwiajmy piękno natury. Natura - to instynkt sztuki. Najcenniejszym dobrem natury jest jej rozmaitość. Dlatego też piękna natura i piękne słowa są całą poezją życia.
Przepis na zdrowie
Jedż warzywa po pięć razy
by się ustrzec od zarazy.
Seler,marchew ,groch zielony-
byś był zawsze zachwycony.
Ziemniak ,burak i pietruszka
chętnie wskoczą Ci do brzuszka.
Por ,kapusta i sałata
-zdrowa żywność dla kamrata.
Zjedż pomidor i ogórek
by zaśpiewać jednym chórem
z każdym kto warzywa wcina,
że "choroba się nie ima,
tylko siła, moc radości
oraz uśmiech wiecznie gości".
Tak więc ziomki pamiętajmy
i warzywka podjadajmy!!!
autor: brukselka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz