piątek, 12 sierpnia 2016

AVES STRUŚ AFRYKAŃSKI - NAJWIĘKSZY PTAK

HEJ   POZDRAWIAM  I  WITAM  WAS  MOI  DRODZY  W  KRAJU  I  POZA  KRAJEM.
CTRAUS, Ostrich, autruche, struzzo, avestruz, Strauß
 Photo: Struś afrykański

Struś  afrykański  jest  największym,  wspaniałym  i  okazałym  ptakiem.  Jest  największym  i  najcięższym  ptakiem  na  kuli  ziemskiej.  Może  osiągać  ponad  2,7  metra  wysokości  i  ponad  150  kilogramów  wagi.  Bytuje /mieszka/  w  Afryce.  Struś  australijski  Emu  jest  mniejszy  i  będzie  później  opisany.  Struś  afrykański  zamieszkuje  na  terenach  półpustynnych  i  na  sawannach. Jest  ptakiem  nielotnym.  Natomiast  jest  to  ptak  najszybciej  biegający.  W ucieczce  przed  zagrożeniem  życia  osiąga  prędkość  64 - 70  kilometrów  na  godzinę.  Ma  długie  nogi  i  gałki  oczne  o  średnicy  5  centymetrów.   Oczy  działają  jak  peryskop  i  widzą  wszystko  wokół  głowy.
  Czym  się  żywi  ?  Wszystkim,  co  na  swej  drodze  w  Afryce  napotka.  Są  to  soczyste  rośliny,  owoce,  krzewy,  nasiona,  różne  stworzenia  bezkręgowe,  nawet  jaszczurki  i  podobne  zwierzęta.  Strusie  jedzą  także  cząstki  zwierząt  pozostawione  przez  zwierzęta  drapieżne.  Ptak  ten  należy  do  ptaków  naziemnych.   Samce  mają  upierzenie   czarno - białe,  natomiast  samice  szaro  brązowe.  Strusie  żyją  długo,  o  ile  nie  zginą  mogą  żyć  od  45  do  75  lat.  Struś  jest  szybki.  W  biegu  jego  kroki  wynoszą  do  3,5  metra  przy  długich  nogach.   Jajo  strusia  może  ważyć  do  2,5  kilograma.
Strusie  terytorium  wynosi  od  2  do  15  kilometrów.  To  jest  jego  harem.  Ptaki  te  żyją  gromadnie  w  stadach  w  liczbie  od  5  do  50  osobników.
W  Afryce  struś  występuje  w  dwóch  gatunkach :  1/  struś  czarno - skóry,   2/  struś  szaro - skóry.
Struś  czerwony  występuje   w   3  podgatunkach :
a/  jako  struś  czerwonoskóry  -  jego  szyja  jest  czerwonej  barwy  
      i  występuje  w  Północnej  Afryce
b/  struś  masajski  -  jego  czerwona  szyja  u  samców  występuje
      tylko  w  okresie  godowym :  Kenia,  Tanzania
c/  struś  brązowosterny  -  występuje  w  Afryce  Południowej.  Jest
      to  największy  gatunek  strusia.  W  ciągu  roku  ma  szyję
      szaro - niebieską,  a  w  okresie  godowym -  czerwoną.
Powtórzę,  struś  afrykański  prowadzi  życie  stadne  dla  ochrony  i  w  celu  ostrzeżenia  przed  grożącymi  stale  wielkimi  drapieżcami  na  wielkich  terenach  pustynnych  i  sawannach  Afryki.
Struś  afrykański  jest  ptakiem  o  dużej  adaptacji  do  życia.  Jego  życie  to  ciągła  walka  z  liczebnie  dużymi  hordami  drapieżników  w  Afryce.  Ten  ptak  ma  bystry  i  orli  wzrok,  oraz  długą  szyję,  która  ze  wspomnianym  już  peryskopem  chroni  przewodnika  stada  i  jego  rodzinny  harem.  Jego  szef  jest  zawsze  wśród  swoich  wiernych  podopiecznych.  W  razie  groźnej  sytuacji  donośnym  okrzykiem  zrywa  stado  do  ucieczki.  Jego  długie  nogi  są  zakończone  bardzo  ostrym  pazurem.
W  poprzednich  latach  w  Polsce  hodowano  strusie,  w  celu  eksportu  mięsa  tego  ptaka  do  krajów  zachodniej  Europy.  Kraje  afrykańskie  stosowały  niższą  cenę  i  hodowla  strusi  afrykańskich  stała  się  nieopłacalna.
MOIM  WSPANIAŁYM  CZYTELNIKOM  ŻYCZĘ  MIŁEGO  WEEKENDU.
ŻYCZĘ  DUŻO  ZDROWIA  WAM  MOI  MILI,  WASZYM  RODZINOM  I  PRZYJACIOŁOM.

      STRUŚ

 Każdy Struś, gdy drży ze strachu       Photo :  Para  strusi  z  Afryki

głowę wsadzić chce do piachu,

Nie dlatego, że się wstydzi,
myśli, że go nikt nie widzi.

Struś nie lata, prawie skacze,
za to świetnym jest biegaczem.

Człowiek, Strusia nie przegoni,
więc używa ich, jak koni,

bo nie ma takiego wygi,
gdy chcesz mieć ptasie wyścigi...     

Nogi, szyja, to zalety,                                      Photo:  Leśna  Aleja                    


skrzydeł prawie brak, niestety.               

W Ameryce i w Australii
doskonale Strusia znali.

Nandu, Emu- zapamiętaj-
są na różnych kontynentach.

Tylko jedno go rozbroi-
Głowa w piasek, gdy się boi.

Autor :  tajga


 



Photo:  Kwiaty  dla  Ciebie