środa, 8 czerwca 2016

WINA, WINA, WINA DAJCIE


HEJ  WITAM  MIŁO  PRZYJACIÓŁ  W  KRAJU  I  POZA  KRAJEM
 Wino  jest  napojem  o  wielu  pierwiastkach  cennych  i  niezbędnych  dla  życia  / biopierwiastki  życia /.    Wino  jest  napojem  o  niższej  zawartości  alkoholu  pochodzącym  z  fermentacji moszczu  winogronowego. Moszcz z dojrzałych winogron zawiera cukier niezbędny do produkcji wina. Wcześniej  ten  napój produkowano z soku winogronowego   /wino gronowe/ i z różnych owoców,  w tym :  z wiśni, jabłek, porzeczek, głogu.  Wino może być czerwone lub białe.  Możemy  powiedzieć, że wino jest mocne lub słabe, dojrzałe lub młode, słodkie lub wytrawne.
Historia produkcji wina ma bardzo  odległe  czasy,  jest długim procesem.  Ta historia  ma kilka tysięcy lat, a w przybliżeniu  8  tysięcy  lat  z  małą różnicą czasu  na kilku kontynentach.
I tak oto tam, gdzie ówcześni  ludzie odkryli,  że z wytłoczonych winogron i z innych owoców  można wytwarzać  bardzo  smaczny  i  rozweselający  napój,  poprawiający  nastrój  i zdrowie  człowieka, rozpoczyna  się  proces  wytwarzania  wina.
Tak oto z dziko rosnących  winorośli,  jeżyn i wymienionych wyżej owoców zaczęto  wytwarzać  wspaniały  na  tamte czasy, smaczny, podwyższający niezbyt dobry nastrój,  zmysłowość, towarzyskość  i  uczuciowość  napój pitny  o nazwie wino.
W jaki sposób produkowano ten szlachetny napój pitny ?  Otóż człowiek  zawsze myślał   na  poziomie  do  ówczesnych  czasów.  Wiązało  się  to  z pomysłem  wykorzystania  wyrobów  z gliny  i  pierwotną  produkcją  ceramiki.
Pomysł  wytwarzania  wina  polegał   na tym,  że  w  ziemi kopano  doły, oblepiano  je  grubą  warstwą gliny  i  następował  pewien czas  suszenia  gliny, zależnie od  temperatury w danej porze roku. Był  to rodzaj  studni  teoretycznie  o głębokości  ok 1,6 metra  i średnicy okrągłej  studni zbliżonej  do głębokości, czyli  1,6 metra.  Ile  otrzymywano napoju winnego  po  okresie  fermentacji ?  Każdy  Czytelnik  mojego bloga może  teoretycznie  i  samodzielnie  obliczyć.  Do tej pory  nie wiadomo  ludzie  z  jakich krajów  byli prekursorami w  branży  winiarskiej.
Czy  mamy  przekazy pisemne z  dawnych dziejów  o  wytwarzania  wina ?  Źródłem informacji  jest  Biblia : w Księdze  Rodzaju  możemy przeczytać,  iż  "NOE,  który  był  rolnikiem  w  czasie,  gdy  żył,  pierwszy  założył  winnice.  Gdy  potem  napił  się  wina,  upił  się". 
  czasach  starożytnych  spożycie  wina  w  dużej  mierze zależało  od  dobrej  lub  złej pogody  i możliwości  uprawy  winorośli.
W  czasie  rozwoju  judaizmu  i  początków  chrześcijaństwa  wino  było stałym napojem  podczas  świąt, wesel  i  obrzędów  religijnych.  Przykładem może  być  cud  w  Kanie  Galilejskiej.  Około  roku zerowego - początek nowej  Ery, uprawy  winorośli  zmniejszyły  się,  aby  ponownie  się  rozwinąć około  roku 1000 naszej Ery.
Produkcja wina na świecie obecnie.  Włosi  produkują najwięcej wina na świecie.  Globalna produkcja wina wzrosła  o  2  %  w  2015 roku.  Kolejno największymi producentami wina jest  Francja  i  Hiszpania  i w dalszej kolejności  Stany Zjednoczone, Argentyna, Portugalia  i  Chile.  Na  dalszych  miejscach  plasują  się  Chiny  i  Rosja, potem Rumunia, Niemcy  i  Grecja.
Polska  jest na 27 lub 28 miejscu zależnie od pogody i urodzaju.  Polskie zagłębie winiarskie  to Ziemia Lubuska w pobliżu granicy z Niemcami.
Na świecie wzrasta zapotrzebowanie na wino  do  celów  przemysłowych : produkcja brandy, octu winnego.
W naszym kraju  dostępne są /dla smakoszy wina/ różne gatunki wybornego wina  polskiej  i  zagranicznej produkcji.
Ze wskazań  zdrowotnych  można  wypić 1 lampkę  dobrego  wina, które  nie  zawiera  tłuszczu  i  cholesterolu.  W  winie  znajdują  się  cenne  dla  naszego organizmu  składniki : witaminy  A,  B6,  B12  oraz biopierwiastki  życia : żelazo,  magnez,  wapń,  sód,  potas.
Dobrym  zwyczajem  jest  zaproszenie  gości  z  rodziny, przyjaciół  na lampkę /szklaneczkę/ wina, a zimą  może  na  grzane wino.  Można wtedy pić lub sączyć wino. Oby  tylko to wino nie lało się strumieniem  i  nie  było  wypijane  w dużej obfitości,  po którym  ktoś z biesiadników  oby nie próbował  kierować  pojazdem  mechanicznym,  bo  nieszczęście  wtedy  czyha  wszędzie,  "za  rogiem" jak mówi  znane  przysłowie.  Dobre wino nie jest złe.  Rozweseli, ugości  rodzinę, biesiadników.
To jest pewne, że kto  dobre wino  pije  z  umiarem, ten jest zdrów  i długo żyje.  A  według  słów  naszych starszych z rodu  to :  najlepsze jest  stare  wino  i  młoda,  powabna  kobieta.  Stare  wino,  stara  przyjaźń  i  stara  cnota  najwyżej  się  cenią.  A  czy  wino  rozum  odmienia ?  Niekoniecznie,  jeśli  jest  wypite  z umiarem  i  w towarzystwie  pięknej  kobiety.  Wtedy  jej  sekretów  się  dowiesz.  Wszak  zachować  coś  w  sekrecie  najtrudniej  jest  kobiecie. 
Serdecznie  WAS  wszystkich  pozdrawiam.  Dziękuję  za uwagę.
 

  WIERSZ  o  WINIE  -  ARTUR  KOWALSKI

  Wino to jest moi mili
trunek , który Wasze życie z pewnością umili .

Jego smak Was wręcz zachwyci ,
smakiem się on w świecie szczyci .

Wino jest stałym bywalcem stołów tego świata ,
poza tym z wielu ludzi zrobiło „wariata” .

Tradycyjna lampka wina
to dla niektórych żadna nowina .

Ma wiele różnych zbawiennych wartości ,
niejeden trunek mu tego zazdrości .

Każdy człowiek zdrowym być pragnie ,
a wino niejedną chorobę ku zdrowiu „nagnie” .

Z winem okazje się świętuje
i dobrą zabawę również się czuje .

To zacny towarzysz niejednej pary
i romantyczne „wyprawia czary” .

Smakiem zachwyca i onieśmiela
czasem załapie się też na wesela  .

Podkreśla aromat potraw spożywanych
a wielu koneserów jest mu wręcz „poddanych” .

Wzbogaca również doznania smakowe
przy nim dania „czują się wyjątkowe” .

Pijmy więc wino Panie , Panowie
toast dziś wznoszę za Wasze zdrowie .